MALL
Konsumentverket Ångerblankett |
WORD PDF-Format |
Omdömen ⭐⭐⭐⭐ 4.49 : 1669 |
Öppna |
Exempel
Mall
Härmed ger jag besked om att jag ångrar mitt köp enligt lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Enligt 15 dagars ångerrätt, ber jag om att få återlämna följande vara/tjänst:
Produkt/tjänst: ________________________
Köpt på datum: ________________________
Mottagen på datum: ________________________
Jag önskar att få mitt köp återbetalt enligt återbetalningsvillkor och återbetalningsmetod som specificerats i avtalet.
Kontouppgifter för återbetalning:
Bank: ________________________
Kontonummer: ________________________
Clearingnummer: ________________________
IBAN: ________________________
Jag har skickat tillbaka/varan/tjänsten på egen bekostnad, eller kommer att göra det snarast möjligt. Härmed bifogar jag/ kommer att bifoga följande dokument för att styrka mitt köp:
Ångerblankett: ________________________
Köpeavtal/ordernummer: ________________________
Eventuella kvitton/dokumentation: ________________________
Jag vill få besked om att min ångerrätt har bekräftats och jag ber att få mitt köp återbetalt inom 14 dagar från den dag då jag informerade om mitt beslut att ångra köpet.
________________________ (Datum och underskrift)
Vad är en ångerblankett?
En ångerblankett är ett dokument som konsumenter kan använda för att avbryta eller ångra ett avtal inom 14 dagar från det att avtalet ingicks. Ångerblanketten används främst vid distans- och hemförsäljning.
Hur får jag tag på en ångerblankett?
Du kan få en ångerblankett från säljaren eller genom att ladda ner en från Konsumentverkets webbplats. Vissa säljare inkluderar också en ångerblankett direkt i avtalet eller produktleveransen.
Vad behöver jag fylla i på ångerblanketten?
På ångerblanketten behöver du vanligtvis fylla i ditt namn, adress, beställningsdatum och information om varan eller tjänsten du vill ångra. Du kan behöva bifoga ytterligare dokumentation eller bevis, beroende på situationen.
Kan jag använda en egen blankett istället för ångerblanketten från Konsumentverket?
Ja, du kan använda en egen blankett för att avbryta eller ångra ett avtal, så länge den innehåller all nödvändig information som krävs enligt lag. Det är rekommenderat att använda Konsumentverkets ångerblankett, eftersom den är utformad för att uppfylla alla legala krav.
Hur skickar jag in ångerblanketten?
Du kan skicka in ångerblanketten via post eller elektroniskt, beroende på säljarens instruktioner. Se till att behålla en kopia av ångerblanketten och eventuella kvitton eller dokumentation som bevis på ditt avsändande.
Kan jag ångra mitt köp även om jag redan har börjat använda varan eller tjänsten?
Ja, du har rätt att ångra ditt köp även om du har börjat använda varan eller tjänsten. Du kan dock bli skyldig att betala för den faktiska användningen eller värdeminskningen av varan eller tjänsten.
Finns det några undantag där ångerblanketten inte kan användas?
Ja, ångerblanketten kan inte användas för vissa typer av avtal, till exempel när det gäller personlig anpassning av varor eller tjänster, försäljning av ljud- eller bildupptagningar eller programvara där plomberingen har brutits.
Har jag rätt till återbetalning när jag ångrar mitt köp?
Ja, om du ångrar ditt köp och skickar in ångerblanketten inom giltig tidsram, har du rätt till full återbetalning av det belopp du har betalat, inklusive leveranskostnader. Observera att du kan bli ansvarig för returkostnader, om inte säljaren erbjuder fri retur.
Vad händer efter att jag har skickat in ångerblanketten?
Efter att du har skickat in ångerblanketten bör säljaren bekräfta mottagandet och vidta nödvändiga åtgärder för att återbetala dig. Du bör få återbetalningen inom 14 dagar från det att säljaren mottog ångerblanketten.
Vad ska jag göra om säljaren inte svarar eller inte vill återbetala mig?
Om säljaren inte svarar inom rimlig tid eller vägrar att återbetala dig, kan du kontakta Konsumentverket för att få råd och hjälp. Du kan också överväga att kontakta en juridisk rådgivare eller gå vidare till en tvistlösning genom t.ex. ARN (Allmänna reklamationsnämnden).
Kan jag ångra mitt köp om jag har köpt på rea eller fått en rabatt?
Ja, du har samma rättigheter att ångra ett köp oavsett om det var på rea eller om du fick en rabatt. Ångerblanketten gäller för alla typer av köp och kan användas oberoende av eventuella förmåner du fick vid köpet.
Kan jag ångra mitt köp om jag köpt varan eller tjänsten utomlands?
Ja, om du har köpt varan eller tjänsten från en säljare inom EU/EES, har du samma rättigheter att ångra ditt köp som om det hade gjorts inom Sverige. Var dock medveten om att det kan finnas variationer i reglerna mellan olika länder.
Kan jag ångra mitt köp om jag har köpt varan eller tjänsten av en privatperson?
Nej, ångerblanketten gäller vanligtvis inte för köp av varor eller tjänster från privatpersoner. I dessa fall bör du istället förlita dig på avtalade garantier eller eventuella återköpsvillkor som säljaren erbjuder.
Måste jag skicka tillbaka varan om jag ångrar mitt köp?
Ja, om säljaren begär att du skickar tillbaka varan efter att du har ångrat ditt köp, är du skyldig att göra det. Se till att följa eventuella instruktioner och be om bekräftelse på att varan har kommit tillbaka till säljaren.
Vad händer om jag inte skickar tillbaka varan trots att jag har ångrat mitt köp?
Om du inte skickar tillbaka varan som krävs av säljaren, kan du bli ansvarig för att betala för varan eller dess värde. Säljaren kan också vidta rättsliga åtgärder för att kräva betalning eller återta varan.
Kan jag använda Konsumentverkets ångerblankett för att avbryta ett abonnemang?
Ja, du kan använda Konsumentverkets ångerblankett för att avbryta ett abonnemang inom 14 dagar från det att avtalet ingicks. Om abonnemanget startade direkt efter att du ingick avtalet kan du bli skyldig att betala för användningen fram till avbrytandet.